Zelf je auto wassen? Dít is de beste volgorde (2024)

Zelf je auto wassen is niet alleen een besparing op je portemonnee, het is ook een manier om wat liefde en aandacht aan je trouwe vierwieler te geven. Maar hoe zorg je ervoor dat je auto eruitziet alsof hij net uit de showroom rolt? En wat is de beste volgorde?

Inhoudsopgave

  • Welke volgorde auto wassen?
  • Hoe auto drogen na wassen?
  • Kun je je auto wassen met Dreft?
  • Kun je je auto wassen met allesreiniger?
  • Is een wasstraat goed voor je auto?
  • Kan je je auto te vaak wassen?
  • Schoon in 10 minuten

Welke volgorde auto wassen?

Laten we de perfecte volgorde voor je auto wassen eens onder de loep nemen. Een systematische aanpak zorgt ervoor dat je auto er niet alleen glanzend uitziet, maar ook beschermd wordt tegen krassen en schade. Volg deze stappen voor een effectieve wasbeurt:

Hoe?

1. Eerst spoelen

Begin met het afspoelen van je auto van boven naar beneden met schoon water. Dit verwijdert los vuil en maakt de weg vrij voor een krasvrije wasbeurt.

2. De twee-emmer-methode toepassen

Zet twee emmers klaar; één met alleen schoon water en de andere met een mix van water en een zachte, auto-vriendelijke shampoo. Deze methode helpt om vuil uit je autospons of washandschoen te spoelen in de emmer met schoon water, waardoor je voorkomt dat je krassen maakt tijdens het wassen.

3. Wassen in secties

Begin met het schoonmaken van het dak en ga dan systematisch naar beneden. Behandel elke sectie – dak, motorkap, deuren, achterkant – voordat je naar de volgende gaat. Gebruik voor elke sectie je spons of washandschoen, gedoopt in de sop-emmer. Vergeet niet tussendoor de spons of washandschoen af te spoelen in de andere emmer.

4. Wielen reinigen

Nadat de carrosserie is gedaan, focus je op de wielen. Gebruik een aparte borstel of spons specifiek voor de wielen, om te voorkomen dat je het vuil en gruis van de wielen over de rest van de auto verspreidt.

5. Spoelen

Na het wassen van elke sectie, spoel je het gebied af met schoon water. Dit zorgt ervoor dat er geen zeepresten achterblijven die vlekken kunnen veroorzaken.

6. Ramen schoonmaken

Eindig met het schoonmaken van je ramen en de buitenspiegels. Bijvoorbeeld met een was- en droogdoek, zoals deze. De microvezeldoek maak je nat (zonder schoonmaakmiddel), daarmee neem je de ramen af. En met de droogdoek veeg je de ramen streeploos schoon.

7. Auto polijsten

Wil je je auto een extra beschermlaag geven dan kun je eens in de zoveel tijd een polijstmiddel op het lak aanbrengen. Bijvoorbeeld die van Autosol. Hiermee krijg je alle metalen weer glanzend. Verweerde lakdeeltjes en beschadigingen werk je hier mooi mee weg. Als je dit op je auto smeert glanst je auto alsof hij net uit de showroom komt.

Hoe auto drogen na wassen?

Het drogen van je auto is net zo belangrijk als het wassen. Gebruik een schone, pluisvrije doek of een speciale droogdoek, bijvoorbeeld deze extra dikke microvezeldoek. Vermijd ruwe materialen die krassen kunnen veroorzaken. Droog je auto zorgvuldig af, zo voorkom je watervlekken en geef je je auto die finishing touch.

Zelf je auto wassen? Dít is de beste volgorde (1)

Kun je je auto wassen met Dreft?

Hoewel Dreft geweldig is voor je vaat, is het minder ideaal voor je auto. Afwasmiddel kan de beschermende waxlaag van je auto aantasten, waardoor de lak kwetsbaarder wordt. Kies in plaats daarvan voor een gespecialiseerde autoshampoo. Deze zijn ontworpen om vuil te verwijderen zonder schade aan te richten, waardoor je auto niet alleen schoon, maar ook beschermd blijft.

Zelf je auto wassen? Dít is de beste volgorde (2)
Lees ook

In 5 minuten je autoruiten schoonmaken zonder strepen

Kun je je auto wassen met allesreiniger?

Net als afwasmiddel, is allesreiniger niet ideaal voor je auto. Het kan de waxlaag aantasten en de lak uitdrogen. Blijf bij producten die specifiek voor auto’s zijn gemaakt. Zo zorg je ervoor dat je auto schoon én gezond blijft.

Is een wasstraat goed voor je auto?

Wasstraten zijn handig, maar niet altijd de beste keuze voor je lak. De borstels kunnen vuil vasthouden en krassen veroorzaken. Als je voor een wasstraat kiest, ga dan voor een borstelloze. Deze zijn zachter voor je auto en zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kan je je auto te vaak wassen?

Ja, dat kan. Te vaak je auto wassen kan de beschermende laag van je auto aantasten. Eens in de twee weken is een goede vuistregel. Zo blijft je auto schoon en beschermd schade aan het lak.

Ten slotte nog een gouden truc die ik van mijn moeder heb overgenomen: regent het pijpenstelen, zet je auto dan lekker in de regen. Regenwater is kalkvrij waardoor je auto prachtig schoon wordt zonder vlekken. Let er wel op dat je je auto niet in een modderpoel neerzet want anders spat er viezigheid vanaf de grond op je auto. Zet ‘m op straat en zie het resultaat. Succes met je auto poetsen!

Zelf je auto wassen? Dít is de beste volgorde (3)
Lees ook

Beslagen autoruiten? Zo los je het snel op

Schoon in 10 minuten

Wil je nog meer handige tips weten? Lees dan mijn boek: Schoon in 10 minuten. Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is dit boek echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Het boek is verkrijgbaar bij de boekwinkel en bij online winkels zoals bol.com. Wil je graag een gesigneerd exemplaar bestellen, klik dan hier.

Zelf je auto wassen? Dít is de beste volgorde (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5951

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.