YORKSHIRE TERRIERS - Borlo Kennel (2024)

De Yorkshire terriër is in de negentiende eeuw ontstaan door vele verschillende kruisingen. Ze werden voornamelijk gebruikt als jachthond of rattenvangers. Aan het einde van deze negentiende eeuw hebben Engelsen zich ontfermd over het fokken van deze mooie honden. Zij maakten er een zuivere dwerghond van, die uitgroeide tot een ware familiehond.Het karakter van de Yorkshire terriër staat vaak bekend als een gezellig huishondje. Dit is waar, maar de Yorkshire terriër is echter veel meer dan dit. Veel Yorkshire terriërs beoefenen hondensporten zoals behendigheid. Ze zijn heel aanhankelijk en heel loyaal naar zijn of haar baasjes toe. Over het algemeen is onze eigen ervaring dat ze vooral lieve en trouwe viervoeters zijn. Je krijgt de liefde en moeite die je in het hondje stopt ook dubbel en dwars terug. Ook kunnen ze erg goed overweg met andere diersoorten. Onze honden hebben bijvoorbeeld geleerd om met konijnen en kippen om te gaan.Daarnaast zijn het intelligente terriërs en kunnen sommige hondjes een eigenwijs karakter hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de Yorkshire terriër denkt dat hij heel stoer is en de hele wereld aankan. Soms geeft dit juist hele grappige situaties, maar hij wil zichzelf ook nog wel eens overschatten en in dit geval is een goede en consequente opvoeding wel nodig om je hond in toom te kunnen houden als hij zich misdraagt.Qua uiterlijk staan Yorkshire terriërs bekend om het lange, donkerkleurige haar, dat met een scheiding in het midden over de rug valt. Dit is vaak zo bij honden shows waar Yorkshire terriërs ook vaak aan meedoen. Het lange haar vereist veel verzorging en deze verzorging vinden wij niet geschikt voor onze huishondjes die nog wel eens in een plas water willen zwemmen. Dit is natuurlijk ieder zijn eigen keus.Naast de standaard Yorkshire terriër zoals hierboven beschreven zijn er nog meer soorten, deze soorten zijn vaak gebaseerd op kleur van de vacht, neus of ogen. Per soort verschillen de karakterkenmerken ook.

Staalblauwe York:

De staalblauwe Yorkshire terriër is de meest bekende. Hij kenmerkt zich door zijn zwarte haar op de rug die een blauwe doorschijn heeft en de bruine haarkleur op het hoofd en rond de oren. Ze hebben een speels karakter en houden van wandelen. Ze zijn heel lief en trouw maar de jachthond van de negentiende eeuw is bij deze soort nog goed zichtbaar. Dit merk je aan de energie die ze hebben en ze kunnen heel fanatiek zijn in het spelen. Op zijn tijd even slapen vinden ze dan ook wel weer heel fijn.

Biewer York / blueberry York:

De biewer Yorkshire terriër kenmerkt zich door de witte haren. Vaak heeft de biewer een witharig hoofd en bruine oren en donkerder haar op het lichaam maar dit kan van hond tot hond ook verschillen. Doordat biewers bekend staan om hun witte haren worden al vrij snel hondjes hieronder geplaatst. Hierdoor zijn er veel verschillende biewers. Qua karakter zijn deze hondjes over het algemeen een stuk rustiger. Vinden spelen op zijn tijd ook leuk maar genieten meer van lekker knuffelen en veel aandacht. Het fanatieke jachthond idee komt bij deze hondjes vaak minder tot uiting. Ditzelfde geldt voor de blueberry York. Qua karakter lijken zij exact op de biewers alleen het enige verschil is dat de blueberry York blauwe ogen moet hebben.

Biro biewer York/ golddust:

De biro biewer mag pas zo genoemd worden als deze bruine ogen en een bruine neus heeft. Deze hondjes hebben vaak ook een bruin met witte vacht maar dit kan ook per hondje verschillen. Deze hondjes zijn vaak heel rustig maar kunnen wel wat actiever spelen met speeltjes of andere honden dan de biewer York. Daarnaast kunnen ze ook echt als knuffels bij je komen liggen en willen hier dan het liefst niet meer weg. De golddust York heeft in principe hetzelfde karakter als de biro bieuwer York. Het enige verschil is dat de golddust York wat actiever kunnen zijn. De golddust moet over het algemeen beschikken over een volledig gouden vacht. Een klein beetje wit haar tussendoor wordt geaccepteerd maar dit hoort in principe niet.

Het avontuur van Rosanja & Shirley

Het avontuur van ons (Rosanja Eekelder (moeder) en Shirley Ormel (dochter)) begon in december 2014. Rosanja keek op een zondagmorgen in de ogen van Macho via een foto op facebook. Macho was op dat moment 11 jaar oud. De verzorger van Macho kon helaas niet meer voor hem zorgen en daarom zocht Macho een warm huisje voor zijn oude dag. Na overleg met Shirley bleef Macho in ons hoofd zitten. Uiteindelijk de stap genomen om Macho over te nemen en hier hebben we geen moment spijt van gehad, hier begon onze liefde voor Yorkshire terriërs. Op foto 1 is Macho te zien. Macho had ons hart en dat van vele anderen gestolen door zijn lieve karakter, bijkomend voordeel was dat hij niet verhaarde. Macho had nare dingen doorgemaakt in zijn leven maar hier was niets van te merken in zijn karakter.

Op 24 mei 2015 kwam er een vriendje voor Macho, genaamd Toby, zichtbaar op foto 2. Toby is een stamboom reu uit de lijn madame boujoura en zikiri, Toby kon het goed met Macho vinden alleen het leeftijdsverschil was aardig aan de grote kant. Macho kon zich mateloos irriteren aan de speelse en energieke Toby. Tijdens een wandeling met Macho en Toby kwam Rosanja in contact met Mark. Beide even gek op dieren en met name Yorkshire Terriërs. Het contact bleef aan en wij hoorden dat Mark nog puppy’s had. Toen ging het mis. Wij zijn gaan kijken naar de puppy’s en zo kwam Milo, op 10 november 2015, ons gezin versterken. Milo is te zien op foto 3. Toen Milo gekomen was werd het feest, Mark hield het zusje van Milo aan en deze kwam nog vaak langs om te spelen. Daarnaast werd Toby ook goede vriendjes met de Yorkshire Terriërs van Mark. Milo en zijn zusje Misty zijn te zien in foto 4.

Door Mark leerden wij het dekken met de Yorkshire terriërs kennen. Toby was inmiddels oud genoeg om het een keer te proberen. Dit was meteen raak. Toen dit nestje geboren was, wouden wij natuurlijk een hondje hiervan aanhouden. Hoe leuk is het om een zoon van Toby erbij te hebben dachten wij. Zogezegd, zo gedaan, Lano kwam in juni 2016 gezellig onze roedel versterken, Lano is te zien op foto 2. Een tijdje later kregen we de vraag of wij een mooie biewer reu over wilden nemen van kennissen. Dit hebben wij gedaan en zo kwam Wody erbij, hij heeft een stamboom uit de lijn For ever love. Wody was 1,5 jaar toen die bij ons kwam, maar al snel werd hij geaccepteerd in de roedel en was hij niet meer weg te denken. Wody is te zien in foto 5. Van diezelfde kennissen kregen wij te horen dat ze een nestje hadden met biro bieuwers. Dit hebben wij altijd nog gewild. Zo kwam Tygo gezellig bij ons, Tygo is te zien op foto 2. Tygo is een echte knuffelkont, wil het liefst hele dagen bij je zitten knuffelen, even spelen op zijn tijd vindt die ook geweldig, zolang het maar niet te hard gaat. Later hebben wij ook de vader van Tygo overgenomen, Bono. Dit is ook een mooie biro biewer. Bono is geboren op 31 juli 2016. Bono is te zien op foto 6. Bono heeft niet altijd een heel goed leven gehad, dit merkte wij aan hoe Bono zich gedroeg. Sinds die bij ons woont hebben wij hem veel liefde gegeven en hebben wij hem weer in een lief en vriendelijk hondje veranderd, die het liefst ook elke dag met je wil knuffelen. In deze tijd hebben wij leren dekken met de reuen en dit vinden wij heel leuk om te doen. Het leukste is om andere mensen blij te maken met leuke, sociale en huiselijke hondjes. Vaak krijgen wij ook nog foto’s van de mensen om te laten zien hoe goed het met de puppy’s gaat. Momenteel bestaat ons gezin uit 6 hele mooie hondjes. Allemaal heel vriendelijk en echte maatjes van elkaar. Geen moment kunnen ze zonder elkaar. Van samen spelen tot samen wandelen, wij genieten elke dag van hun aanwezigheid!

Groetjes Rosanja Eekelder en Shirley Ormel.

foto 1foto 2foto 3foto 4foto 5foto 6Koby en Tessa uit Spaubeek
YORKSHIRE TERRIERS - Borlo Kennel (2024)

FAQs

How big should a kennel be for a Yorkie? ›

Dog Crate Sizing Chart
Crate Size (L x W x H)Dog WeightBreeds
18” x 12” x 14”Up to 6 poundsToy breed puppies
22” x 14” x 16”Up to 12 poundsChihuahua Maltese, Yorkie Pomeranian
24” x 18” x 20”13–25 poundsShih Tzu Bichon Frise Havanese
30” x 20” x 23”26–40 poundsBeagle French Bulldog, Boston Terrier Corgi
3 more rows
Oct 9, 2023

What color Yorkie is rare? ›

Non-Standard Colors of the Yorkshire Terrier

Rare, but possible, are Yorkshire Terriers that hold very little to no black or blue. These Yorkshire Terriers may be majorly or fully tan, cream or gold. In some cases, these may be dubbed 'golddust' Yorkshire Terriers, which are not an official variety of the breed.

What two dogs make a Yorkshire terrier? ›

Naming the Yorkie

The Yorkshire terrier was created by way of several different dog breeds: the Paisley terrier (a smaller version of the Skye terrier which was breed for its long silky coat), the Maltese, and the Scotch terrier, a breed from Scotland not to be confused with the Scottish terrier.

How long can you leave a Yorkshire terrier alone? ›

As a general rule, your dog should never be left alone for more than four hours at a time.

How do I know if my kennel is too big? ›

While they can be too small, they can also definitely be too big. When a crate is too big, your dog may start to use part of it as a potty area, which will hinder housebreaking and not teach your dog to hold it. Your dog should be able to stand up, sit, lie down, and stretch out comfortably in his crate.

Is a Yorkshire Terrier a small or medium dog? ›

The Yorkshire Terrier, also known as a Yorkie, is a British breed of toy dog of terrier type. It is among the smallest of the terriers and indeed of all dog breeds, with a weight of no more than 3.2 kg (7 lb).

At what age do Yorkies change color? ›

Weeks: 9-10. While Yorkie puppies are born with black and tan coloring, this will change over your dog's first two years of life. Starting around nine to 10 weeks, the first sign of silver or gold should start to appear on the top of a Yorkie's head.

Which Yorkie is more expensive? ›

Teacup Yorkie

Due to their small size, they are often more expensive than other types of Yorkies. The average cost of a Teacup Yorkie can range from $1,200 to $5,000, depending on factors such as the breeder, location, and pedigree.

What color do Yorkies see? ›

Human eyes have three types of cones that can identify combinations of red, blue, and green. Dogs possess only two types of cones and can only discern blue and yellow. This limited color perception is called dichromatic vision.

What dog is mistaken for a Yorkie? ›

Yorkie appearance. While at a glance they can seem almost identical, Silky Terriers are like a slightly bigger Yorkshire Terrier, growing up to 9-10 inches tall and weighing in at 10 pounds in adulthood, (although they're still classified as toy dogs by the American Kennel Club).

Are Yorkies a one-person dog? ›

Personality & Temperament

They are not your typical lap dog type, but quite willing to oblige when the urge takes them. Yorkies will usually select one main person in the family to bond to and this is usually not the children.

Is there a difference between Yorkies and Yorkshire Terriers? ›

Yorkshire Terriers, commonly known as Yorkies, are small dogs with big personalities. Known for their affection, adventurous spirit, and intelligence, there's lots to love about these little lap dogs! That's probably why they're America's top toy breed.

What calms a Yorkie? ›

Offer comforting background noise. Some Yorkshire Terriers do well with a white noise machine, as this can block quite a bit of outside trigger noises like wildlife, neighbors, cars and more. In addition to the white noise to block trigger sounds, you can add soothing music to help create a peaceful vibe.

How long can a Yorkshire Terrier hold its pee? ›

While young Yorkie puppies must be taken out once every 1-2 hours during the potty training process, Yorkie adults who are fully potty-trained should be able to hold it for 8 hours. Although healthy adult Yorkies can probably hold it in for longer (10-12 hours), they should NOT be expected to do so.

How long can a Yorkie stay in a crate? ›

Generally, it's safe to leave an adult dog in a crate for up to six hours. Puppies and senior dogs should ideally never be left for more than three or four hours. In both cases, it's important to build up to this amount of time gradually.

How much space do Yorkies need? ›

Teacup Dogs (under 17 inches)

As one of the tiniest dog breeds, most Yorkies only reach 6-7 inches. As a result, a small and compact environment would adequately accommodate these little dogs.

How many dogs can fit in a 10x10 kennel? ›

How many dogs can you fit in a 10x10 dog kennel? According to experts, one dog requires approximately 100 sq. ft. of space and so a 10x10 dog kennel is only large enough for one regular-size dog.

Should Yorkies be crated? ›

Errands. Anytime you need to leave the house to run quick errands, put your Yorkshire Terrier in the crate. Just remember while he is very young he cannot be left alone in a crate for a long period of time because he will have to go potty every few hours.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 6610

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.