Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (2024)

Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (1)

Kiwi plantage Nieuw-Zeeland

Kiwi komt oorspronkelijk uit China, maar de kiwi’s die wij eten zijn afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Hoewel kiwiplanten niet goed in een gematigd zeeklimaat groeien, zoals we die in Nederland en België kennen, kun je onder bepaalde omstandigheden toch een gezonde plant kweken.

Houd er rekening mee dat kiwiplanten snelle groeiers zijn. De gemiddelde kas is al snel te klein waardoor de de kiwiplant andere gewassen zal wegduwen. Het zijn bovendien echte klimplanten dus een pergola of hekwerk ter ondersteuning is absoluut een aanrader.

Hoe moet je kiwi kweken?

Nieuwsgierig hoe je kiwi kweekt? Doorloop de volgende stappen:

  1. Ga naar de supermarkt en haal de zaadjes uit de kiwi
  2. Leg de zaadjes op vochtig keukenpapier in een plastic zakje
  3. Plant 4 ontkiemde zaadjes per vezel pot en duw ze goed aan
  4. Plaats de bak op een lichtrijke en warme plek
  5. Jaarlijks bemesten met koemest en om de 3 jaar kalkmeststof toevoegen
  6. Na 3 tot 5 jaar kun je misschien in juli kiwi’s oogsten

Kiwi binnen of buiten kweken

Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (2)Kies om kiwi binnen of buiten te kweken. Hoewel een constante temperatuur van gemiddeld 18°C graden ideaal is, zijn lagere temperaturen niet direct een probleem. Voor een gezonde en sterke kiwiplant is het kweken in een (grote) kas, serre of verwarmde ruimte wel een aanrader.

Als je per se buiten in volle grond wilt kweken, dan is het verstandig om gedurende de winterperiode de kiwiplant tegen vorst te beschermen. Steek 4 bamboestokken om de kiwiplant en wikkel het in met jute of vliesdoek. Een strenge winter kan namelijk permanente schade veroorzaken!

Kiwi ontkiemen, zaaien en uitplanten

Koop een kiwi uit de supermarkt en lepel de zaadjes uit de vrucht. Stop de zaadjes in een bekertje water om het vruchtvlees te verwijderen. Doe alle zaadjes in een fijnmazig vergiet om nogmaals schoon te maken. Leg de zaadjes op vochtig keukenpapier en stop ze in een plastic ziplock zakje. Plaats de verpakking met zaadjes op een warme plek en controleer dagelijks of de zaadjes ontkiemen, en of het keukenpapier nog vochtig is.

Zijn de zaadjes ontkiemt? scheur dan het stukje keukenpapier waar 4 kiwi zaadjes aan vastkleven en zaai het 0,5 cm diep in een vezel pot met potgrond. Zodra de kiemplantjes de kweekpot ontstijgen, kun je ze overpotten en uiteindelijk buiten planten. Jonge kiwiplantjes kun je het beste rond eind april of begin mei buiten planten zodat ze genoeg tijd hebben om te wennen en op kracht kunnen komen voor koudere periodes.

Kiwi verzorgen

Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (3)Kiwiplanten groeien ongelofelijk snel en hebben daarom ruimte, extra stikstof en ondersteuning nodig. Houd een plantafstand van 5 meter en 10 cm afstand van een pergola. Het zijn echte klimmers en zullen de pergola als ondersteuning gebruiken.

Om groei, maar ook vruchtontwikkeling te stimuleren moet je extra mulchen en bemesten. Als bodembedekking kun je stro om de plant verspreiden, en in maart kun je wat extra gedroogde koemest toedienen. Je moet dus jaarlijks met koemest bemesten en om de 3 jaar kalkmeststof toevoegen.

Kiwi oogsten

Voordat je kunt oogsten moeten de kiwiplanten eerst bevrucht worden. Dus, rond mei en juni is de bloeiperiode en groeien er bloemen in groepjes bij elkaar. Als je een éénhuizige kiwiplant hebt, heb je slechts een plant nodig om vruchten te krijgen. Als het een tweehuizige kiwiplant betreft, moet je minstens twee planten hebben waarvan eentje mannelijke bloemen ontwikkelt en de ander vrouwelijke bloemen. Als bevruchting heeft plaatsgevonden en de plant minimaal 3 jaar oud is, kun je op vruchtontwikkeling rekenen.

Veelgestelde vragen

Ontkiemen en zaaien

Wanneer ontkiemen zaailingen?
Het duurt gemiddeld 3 tot 4 weken voordat de zaadjes ontkiemen.

Verzorgen en onderhouden

Hoe vaak moet je een kiwiplant water geven?
Dat is afhankelijk van de droogte. Gedurende warme en droge periodes moet je dagelijks tot wel 3x water toedienen.

Snoeien en oogsten

Hoe lang duurt het voordat je een kiwiplant kunt oogsten?
Het duurt zeker 3 tot 5 jaar voordat je kiwiplant vruchten aanmaakt.

Wanneer moet je kiwiplanten- of bomen snoeien?
Wij adviseren om kiwibomen tweemaal per jaar te snoeien, in het voorjaar (mei, juni) en najaar (september, oktober). Let op: snoei niet voor het gaat vriezen.

Hoe moet je kiwiplanten- of bomen snoeien?
Dat is afhankelijk van de leeftijd, maar een gemiddelde plant vereist jaarlijks ongeveer twee snoeibeurten: een voorjaarssnoei (mei of juni) en najaarssnoei (november). Gedurende de voorjaarssnoei knip je enkel de zijscheuten en toppen af en bij de najaarssnoei kun je ook horizontale en verticale knoppen diagonaal afknippen. Let op: niet (drastisch) snoeien als het kort erop gaat vriezen.

Ziekte en ongedierte

Heeft de kiwiplant last van ziekte of ongedierte?
De kiwi heeft opvallend weinig last van ziektes of ongedierte. Bij gebrek aan ruimte en hygiëne kan eventueel de bekende wortelrot of Botrytis cinerea optreden.

Overige vragen

Kan de kiwi in Nederland of België overwinteren?
De meeste rassen zijn niet opgewassen tegen (strenge) vorst. Kiwi hoort eigenlijk in een gematigd klimaat met temperaturen boven de 18°C. Je kunt ze dus beter in een grote kast kweken.

Waarom groeien er geen kiwi’s aan mijn kiwiplant?
Als je een kiwiplant- of boom met vruchten wilt kweken, dan moet je twee planten van een verschillend geslacht kopen. Belangrijk hierbij is dat de bevruchting op een gelijk moment plaatsvindt, een natuurlijk proces met behulp van hommels.

Hoe kun je kiwiplanten vermeerderen?
Het proces van vermeerderen begint met wortelstekken, dan zaaien en ‘enten‘.

Welk types kiwiplanten kun je kopen?
Je kunt een onderscheid maken tussen twee type kiwiplanten: eenhuizig en tweehuizig. Eerstgenoemde is een type waarbij zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen groeien die elkaar kunnen bestuiven voor vruchtontwikkeling. Bij tweehuizige types is er sprake van een mannelijke of vrouwelijke kiwiplant. Je moet dus minimaal twee kiwiplanten kopen van een verschillend geslacht om vruchtontwikkeling te laten plaatsvinden.

Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (4)Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (5)Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (6)Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (7)Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (8) (11 votes, average: 3,91 out of 5)
Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (9)Laden...

Hoe moet je kiwi kweken? | Kiwi zaaien, verzorgen en oogsten! (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6080

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.